dimarts, 30 de març del 2010

La faixa ja té semifinalistes















Remuntades espectaculars, partides a cara de gos, duels entre germans i emoció a punta pala durant la sisena i última jornada de la Lliga de la Faixa disputada el passat diumenge 28 de març.


Quatre parelles es disputaven dos llocs a les semifinals – els altres dos ja tenen propietaris: Esteller/Xarlie i Jon/Òscar París – la qual cosa dugué nombrós públic fins al Coromines disposat a animar aquesta colla de pilotaris ateus i descreguts que preferiren acaçar-se a pilotades al frontó que acompanyar els fillols a beneir la palma, el diumenge de Rams. L´heretgia pagà la pena, vistes l´emoció i la qualitat de molts dels quinzes disputats.

La primera partida enfrontava a Manyà i Òscar Nos vs Franjo i Karce. La derrota o la victòria suposaven l´eliminació o el passe a semifinals per a qualsevol de les dos parelles. S´albirava, doncs, una de les partides més decissives de la jornada. Però a poc a poc, la treta poderosa de Franjo, que punt rere punt li buscà l´esquerra a Manyà, i el canell màgic de Karce, que feia impactar la pilota arran de xapa, els anà distanciant en el marcador. Manyà, molt obligat amb l´esquerra, no pogué desplegar el seu joc de dreta potent i segur en cap moment; i Òscar tingué moltes dificultats per a tornar les constants deixades de Karce. Tot i això, no donaren un punt per perdut i el 31 – 16 final potser siga un resultat massa escandalós en el comiat d´una parella, Manyà i Òscar, que han fet un joc de nivell durant tota la fase de lligueta. Franjo i Karce es classifiquen tercers per a les semifinals.

Sens dubte, la segona partida fou la més apassionant per diversos raons: el duel entre els germans Agut, tots dos amb fam de victòria; i sobretot per la càrrega simbòlica de vore enfrontar-se al mític José Garrido, que als 75 anys continua en actiu, i Xeto, la perla de la cantera cadufera, amb només 15 anys. Una diferència de 60 anys que no separa el passat i el futur de la pilota valenciana a Benicarló – això seria un tòpic-, sinó que uneix sobre la pista del Coromines dos períodes de tradició pilotaire a Benicarló, separats pel menyspreu i l´oblit de la cultura i les tradicions pròpies durant els anys més negres de la dictadura. Llagrimetes a banda, Bruno i Xeto, que encara mantenien opcions de classificació, comandaren bona part de la partida. Però a la fi, un Garrido espectacular a la treta que les posava pegadetes pegadetes a la paret i un Tito entregat – al qual no se l´havia vist la nit anterior per l´Arq (espai publicitari) i ben alimentat amb productes de la terra i de la Mediterrània– aconseguiren de remuntar la partida amb un ajustat 31-29. Potser aquesta vegada el jove Xeto, que jugà al rest durant alguns punts per aprofitar la seua esquerreta a la treta de Garrido, sí notà la pressió del públic que s´abocà de cor amb la primera victòria de la mítica parella de Rovell i Tito.

En la tercera partida, s´enfrontaren Esteller i Xarlie, els líders, que de tan sobrats que van comencen a fer nosa, contra Xatet i Tufarret, que aspiraven al quart lloc de la classificació. Conscients que encara els quedava una partida pendent que els pot donar la classificació, no tiraren el carro pel pedregar i jugaren amb calma, conscients de les seues opcions. Així, un Xatet segur a la treta i un Eric tornadoret, de bon principi plantejaren dificultats als líders. Però a poc a poc, Esteller tragué el seu martell al bot i braç, i Xarlie el seu llibre de jugades (baixetes, a la dreta i arran de xapa, bàsicament) i no donaren opció a Xatet i Tufarret, que s´ho jugaran tot contra Bruno i Xeto en partida ajornada. El resultat, 31 – 17.

Per últim, Jon i Òscar París, ja classificats, s´enfrontaren a Franjo i Karce en partida ajornada, en una prèvia del que segurament serà una de les semifinals. Aquests últims, sense tensió una vegada aconseguida la classificació, utilitzaren la partida com a banc de proves i descarregueren tot el joc sobre Òscar, conscients que surtirien escaldats del piloteig amb Jon. Açò deslluí la partida i impacientà el públic, que a la fi i amb bon criteri decidí d´abandonar el frontó i aprofitar per saludar els fillols que tornaven de sant Bertomeu amb la palma beneïda enlloc de seguir la corda a aquell parell de butxaques panxacontents (veieu fotos)!

RESULTATS DE LA 6ª JORNADA DE LA LLIGA DE FRONTÓ A MÀ PER PARELLES. LLIGA DE LA FAIXA.


Franjo i Karce vs Manyà i Òscar Nos
31 - 16

Garrido i Tito vs Bruno I Xeto
31 - 29

Xarlie i Esteller vs Xatet i Tufarret
31 - 17

Franjo i Karce vs Jon i Òscar París

21 – 31 (ajornada)

CLASSIFICACIÓ DE LA LLIGA DE LA FAIXA.
PJ PG PP Punts
Esteller i Xarlie 6 6 0 6
Jon i Òscar París 6 5 1 5
Franjo i Karce 6 3 3 3
Tufarret i Xatet 5 2 3 2
Manyà i Òscar Nos 6 2 4 2
Bruno i Xeto 5 1 4 1
Garrido i Tito 6 1 5 1

diumenge, 21 de març del 2010


SETMANA DE PILOTA I DE FALLES

Pilota al carrer i pilota al frontó durant la setmana de falles. I és que ni l´esperit faller d´alguns – d´altres no tant – i les llargues nits als casals, ni la pluja, no han impedit que la pilota prenga embranzida durant la setmana fallera amb una partida de raspall al carrer i una nova jornada de la Lliga de la Faixa, que s´ha posat més emocionant que mai.

La setmana festero-pilotària començava dimarts 16 de març amb una partida de raspall amb convidats d´excepció gràcies a la falla Els Cremats: Xoto i Punxa, campions autonòmics de la II Lliga Sub-23 de Raspall per Parelles. Tots dos joves pilotaris van formar equips amb jugadors locals (Punxa – Eric – Xeto vs Xoto, Jon i “Martell” Esteller, amb Xatet de suplent) i s´enfrontaren en una partida a 40 que va fer goig de veure.

Tot just començada la partida ja es veia que l´equip de Xoto i Xatet volien punxar primer; però el Punxa, que la veritat siga dita li costava d´acotxar el llom durant alguns moments del joc, va dir finalment que no i al tram final de la partida es disputaren “tantos” de bella factura. A la fi, 40 – 30 per a l´equip de Xoto, amb uns Jon i Esteller a gran alçada que no van desafinar gens junt als campions valencians sub-23.

Sí desafinà un poc l´Ajuntament que no va permetre de disputar la partida al carrer previst i anunciat, la qual cosa va fer que bona part del públic anés més perdut que un polp en un garatge buscant el carrer de la partida. Açò li costà al pobre Punxa l´esbroncada d´una dona que va haver de pegar la volta a peu a tot el poble i que l´enganxà per banda a mitan partida. De res no li valgué en aquells moments ser campió de raspall del País Valencià. Aquell, tot i ser el carrer de la Mare de Déu dels Dolors, no era el carrer de la partida i prou! Ara, que per a dolor, la pilotada que es va endur el sabater del barri, qui desprevingut per la falta d´informació municipal, va realitzar una temerària sortida al carrer durant la disputa d´un quinze, amb un esgarrifador impacte nasal. Més sort tingueren d´altres confiats vianants que creuaren el camp de joc – tres treballadors que sortien de la faena i una xica molt “templà” que anava parlant pel mòbil –. Benicarló s´acostuma a poc a poc a trobar-se de nou pilotaris al carrer, cosa que no passava de fa 50 anys ençà, o més.

Diumenge 21, les partides es traslladaren al frontó del Coromines, on es disputà la 6ª jornada de la Lliga de la Faixa. L´ai al cor i la temor a perdre sovintejaren el frontó, i alguns pilotaris estigueren més tensos que un gremlin el dia del bateig. Els resultats esdevinguts deixen tot per decidir per a la setena i última jornada: amb les parelles Esteller/Xarlie i Jon/París matemàticament classificades, quatre parelles es disputaran els dos llocs restants per a les semifinals.

Una de les parelles més perjudicades de la jornada fou la de Manyà i Òscar Nos, que toparen amb la superioritat aclaparadora dels líders, Esteller i Xarlie (20 – 31), i amb la refeta de Tufarret i Xatet (18 – 31), en partida ajornada per la pluja. Tot i això Òscar Nos i Manyà mantenen intactes les aspiracions de classificació i s´ho jugaran tot a una carta durant l´última jornada, en una partida a cara de gos contra Franjo i Karce, en què la parella perdedora segurament quedarà fora de les semifinals.

Precisament Franjo i Karce va ser l´altra parella que diumenge va sortir socarrada del frontó. Fallaren més que una escopeta de fira i perderen de forma inesperada contra Bruno i Xeto, després d´una espectacular remuntada. José Garrido, parella del mític Rovell, ho va resumir així: “han jugat com a hòmens… i han perdut contra un xiquet”. I és que el jove Xeto progressa a passes gegantines i ja li trau els colors a més d´un d´eixos pilotaris que gallegen al frontó. Aconsellat per un Bruno expert, Xeto va saber mantenir la calma durant els moments decissius de la partida. Segur a la treta, arriscà i es jugà pilotes dificilíssimes davant una parella de brivalls com Franjo i Carce que diumenge, però, semblaren més aviat un parell de parpansots. A la fi, un 30 - 32 que els fa entrar de nou en la lluita per les semifinals.

En el duel fratricida entre bessons, Jon i París derrotaren a Tufarret i Xatet per 31 – 27. A poc a poc Tufarret va recuperant el seu millor joc i en poc de temps estarà al nivell d´Esteller i son germà Jon. La superioritat al frontó de tots tres joves pilotaris és tan abassegadora que el Coromines se´ls està quedant menut. Potser necessiten ja competir a d´altres nivells. Però això són figues d´un altre paner.


RESULTATS DE LA 6ª JORNADA DE LA LLIGA DE FRONTÓ A MÀ PER PARELLES. LLIGA DE LA FAIXA.

Esteller i Xarlie vs Manyà i Òscar Nos 31 - 20

París i Jon vs Xatet i Tufarret 31 - 27

Bruno i Xeto vs Franjo i Carce 32 - 30

Xatet i Eric vs Manyà i Òscar Nos 31 - 18


PJ PG PP Punts
Esteller i Xarlie 5 5 0 5
Jon i Òscar París 5 4 1 4
Franjo i Karce 4 2 2 2
Tufarret i Xatet 4 2 2 2
Manyà i Òscar Nos 5 2 3 2
Bruno i Cheto 4 1 3 1
Garrido i Tito 5 0 5 0

dilluns, 15 de març del 2010

ARREA-LI BONA TORNA A LA MAGDALENA


Per segona vegada en la història del club, pilotaris benicarlandos s´apleguen fins a les festes de la Magdalena per participar d´una jornada de pilota al carrer amb d´altres jugadors de Castelló i Borriol. Els pilotaris més joves del club han pres el testimoni d´aquells qui fa dos anys no s´ho pensaren gaire a l´hora d´acceptar la invitació de practicar una modalitat que només coneixien de sentides: la galotxa.


Un estol de joves pilotaris del club Arrea-li Bona de Benicarló es va desplaçar el passat dimarts 9 de març fins a Castelló amb motiu de les festes de la Magdalena per a participar d´una tarda de pilota al carrer en la modalitat de galotxa. Fins a la capital de la Plana s´aplegà el rovell de l´ou del planter cadufer – Erik, Jon, Xeto, Xatet, Cristian i Manyes – convidats per la colla “La Masovera” (Casal Popular de Castelló).

En la trobada de pilota participaren també el Grup de Pilota de Castelló i el Club de Borriol. Els pilotaris es distribuïren en tres equips i jugaren tres partides a tres tantos al cèntric carrer del Papa Lluna. Els resultats van ser aquests:


Erik / Jon / Xeto (Bló) vs Xatet – Manyes – Cristian (Bló): 15 – 10
Erik – Jon – Xeto (Bló) vs Francesc – Jordi – Lluís (Cs i Borriol): 10 – 15
Francesc – Jordi – Lluís (Cs i Borriol) vs Xatet – Manyes – Cristian (Blo.): 5- 15

No és la primera vegada que Arrea-li Bona és convidada a les festes de la Magdalena per a jugar a pilota. És una prova més del bon treball que s´està fent des del club, de les ganes i la implicació dels més joves, i de les bones relacions amb d´altres clubs del nostre país. Seguimt fent pilota, seguim fent país!

divendres, 12 de març del 2010

LA PLUJA AIGUALEIX LES PARTIDES


Tomàs Molina, l´home del temps preferit dels pilotaris més veterans del club Arrea-li Bona, va dir que plouria, i va ploure. I ho va fer just quan Xatet, un altre home del temps, anava a fotre-li una manronada de treta qua anava a deixar a Manyà amb un pam de nas. Com podeu veure a la foto – presa en el precís instant que us estem relatant per l´intrèpid fotògraf del club Carlos Lores, sempre a la que cau – Manyà ja preparava les dos mans per tornar el cop i feia cara d´acollonit. Però com que el que no pot ser, no pot ser, la pluja va remullar la pista del Coromines i va impedir de continuar la partida, que es va suspendre quan el marcador campejava a favor de Xatet i Tufarret 10 a 7 davant Manyà i Òscar Nos. La partida es jugarà la propera jornada de pilota al frontó, el 21 de març.
Abans es va poder disputar la partida entre Jon i Òscar París vs Tito i Garrido, que va acabar a favor dels primers per un ajustat 31-28. Amb aquest resultat, Jon i Òscar ja estan pràcticament classificats per a les semifinals. Tot el contrari que Tito i Garrido, als que potser els ha faltat un pèl de sort. Tot i presentar sempre batalla, amb marcadors ajustats davant les millors parelles, encara no han pogut guanyar una partida. La classificació és ja impossible per a aquesta gran parella de jugadors que en la recta final de les partides han acusat els anys l´un i les cervesotes a l´Arq l´altre.

La tercera partida de la jornada, la que enfrontava Xarlie i Esteller contra Cheto i Bruno, havia estat avançada al dissabte anterior amb el resultat conegut de 31 – 14 per als primers. Franjo i Karce, descansaven, que bona falta els fa, als pobres. I és que l´última partida que van disputar, tot i guanyar-la, van pegar més voltes al frontó que un fill de puta buscant la partida de naixement.
Però no tot van ser inconvenients meteorològics al frontó. Fins a la pista del Coromines s´aplegaren vells amics de Club Arrea-li Bona des dels seus inicis i grans aficionats de la pilota valenciana – alguns d´ells encara amb una dreta que faria córrer més d´un “jovenelo” – com Bernardino, Manolo Mars, Jaume Gozalbo o Vicente Jovaní. Tots junts van disfrutar d´una jornada de pilota, aigualida i en format reduït, però pilota al cap i a la fi. I és que feia massa anys, dècades, que els aficionats a la pilota benicarlandos no podien disfrutar de l´esport autòcton a ca nostra, tot i que siga passada per aigua.

RESULTATS DE LA 5ª JORNADA DE LA LLIGA DE FRONTÓ A MÀ PER PARELLES. LLIGA DE LA FAIXA.


Jon i Òscar París vs Garrido I Tito 31 - 28

Tufarret i Xatet vs Manyà I Òscar Nos 10 – 7 (Aplaçada)

Esteller i Xarlie vs Bruno i Cheto 31-14

divendres, 5 de març del 2010

Novetats març 2010

Bones!!
El proper diumenge 7 de març es disputarà la 5ena jornada de la II Lliga per parelles de frontó a mà. Es començarà a jugar amb puntualitat "anglesa", a les 11:30 hores.
En cas de plutja, la jornada s'aplaçarà per al diumenge 21 de març. Les partides que es jugaran les podeu saber clickant sobre l'apartat que hi ha a la dreta on diu Resultats de la II lliga.

El dimarts 9 de març ens desplaçarem fins la ciutat de Castelló per a jugar a pilota amb la gent de Castelló. La partida és a les 17:00 hores, al C/ Papa Lluna. La partida està organitzada per la Colla la Masovera i el Club Pilotari de Castelló.

El dimarts 16 de març es disputarà una partida de pilota valenciana en modalitat de raspall en la ciutat de Benicarló amb la participació de jugadors provinents de València. La partida es disputarà al C/ Dr. Ferrer i està organitzada per la Falla Els Cremats i Arrea-li Bona.

Finalment, ens hem alegrat al vore la següent fotografia:

Es tracta del Tècnic d'esports, el concejal d'esports, l'alcalde de Benicarló i altres persones que estan observant els plànols del futur trinquet de Benicarló (Font: Vinaròs News).
Des d'Arrea-li Bona desitjem que aquest projecte es transforme en realitat el més aviat possible.
Fins aviat, i que la pilota no pare!!