diumenge, 30 de març del 2008

I Torneig Escolar de Pilota Valenciana

En la reunió celebrada el passat dissabte 29 de març del 2008 es va inciar l'organització del I Torneig Escolar de Pilota Valenciana en la ciutat de Benicarló.
Amb la data encara per a confirmar, es va proposar el proper 26 d'abril del 2008 per a la celebració del Torneig.
El lloc serà l'habitual, el Frontó de l'IES Joan Coromines.
Les activitats previstes són:
- Realització del Torneig: els pilotaris de les escoles escolars jugaran les seves partides durant tot el matí.
- Algo farem per a fer un dinaret de germanor.
- Després del dinaret, farem profies amb els pilotaris del club.

I de moment, açò és tot. Anirem informant.

dilluns, 17 de març del 2008

Resultats de la Partida de Benicàssim


El dissabte dia 15 de març el Club de Pilota Valenciana Arrea-li Bona de Benicarló va participar en L'Aplec Internacionalista, que enguany es celebrà en el marc del IV Encontre Ibèric d'Esperanto, coorganitzat per la Joventut Portuguesa d'Esperanto, la Societat Juvenil Espanyola d'Esperanto i la Joventut Catalana d'Esperanto. Es va tractar d'una partida d'exhibició del nostre esport, jugant a la modalitat de Galotxa.

La gent assistent a l'aplec abans esmentat, van poder gaudir de la pràctica de la pilota valenciana. Dues persones procedent de la ciutat de Toulouse (França) van jugar amb els membres del club una partida de Galotxa.

Després de practicar les diferents tècniques de cop i de treta, vam intercanviar impressions al voltant del mon de la pilota, la cultura popular i els jocs de carrer.

Aprofitem per donar les gràcies als organitzadors de l'Aplec per la confiança mostrada al llarg de tota la jornada, i emplacem als lectors per a les pròximes partides que es celebraran en la ciutat de Benicarló el proper 26 d'abril.

dilluns, 10 de març del 2008

Partida de Galotxa a Benicàssim

El proper dissabte dia 15 de març del 2008 anem a jugar a Benicàssim la segona partida de Galotxa.
Aquesta partida està dins de la programació de L'Aplec Internacionalista que enguany se celebra en el marc del IV Encontre Ibèric d'Esperanto, coorganitzat per la Joventut Portuguesa d'Esperanto, la Societat Juvenil Espanyola d'Esperanto i la Joventut Catalana d'Esperanto. Aquesta vegada és Benicàssim la ciutat que acull l'esdeveniment.



El programa de l'aplec es basa sobretot en la diversitat lingüística i cultural. La idea principal és d'interactuar els diferents col·lectius esperantistes organitzadors amb associacions, entitats i col·lectius de la comarca, el país i el poble que ens acull. La base de l'aplec que siga l'intercanvi de cultures, coneixements i savieses, donar a conèixer la cultura local als esperantistes de fora, i el món de la llengua internacional Esperanto als d'ací.

Si voleu vore el programa complet, mireu Aplec Internacionalista

dijous, 6 de març del 2008

Partida de Pilota als carrers de Castelló

Una representació del Club de pilota valenciana de Benicarló, “Arrea-li bona”, va participar el passat diumenge, 2 de març, en un torneig triangular celebrat a la Ciutat de Castelló amb motiu de les Festes de la Magdalena. El torneig d’exhibició estava organitzat pel Casal Popular de Castelló “la Masovera”, des d’on s’organitzen unes festes alternatives.

Quan es van fer les quatre, d’una esplèndida tarda de diumenge, els pilotaris de Borriol, Castelló i els membres d’Arrea-li bona, es van trobar al carrer Papa Luna, al rovell del centre de Castelló. Les partides es jugaven a la modalitat de Galotxa, així que, entre tots vam instal·lar la xarxa al mig del carrer, vam pactar la treta i, després d’intercanviar uns quants cops d’escalfament, va començar el primer enfrontament. Tres membres d’Arrea-li bona es van enfrontar als tres representants de Borriol. Cal recordar que Borriol compta amb una forta i continuada tradició en el joc de pilota i que els representants que van acudir a la partida alternativa de Magdalena, per enfrontar-se als jugadors de Benicarló, són campions del torneig d’aficionats en modalitats de carrer. Així les coses, la partida, que no estava gens igualada, va constatar la professionalitat dels de Borriol i la garra dels membres d’Arrea-li bona. Els de Benicarló van defensar amb força un joc emocionantíssim, que van acabar guanayant, encara que la partida acabara emportant-se-la, l’equip de Borriol.

La segona partida es va disputar entre els pilotaris de Borriol i els de Castelló. Una altra vegada es va imposar “el rem” portentós de l’equip de Borriol, qui tornava el rest al fons del carreró convertint la pilota en “no retornable”, com els envasos de plàstic. Durant aquesta partida, els membre d’Arrea-li bona van aprofitar per observar els pilotaris de la capital i les rodalies; aprenent dels moviments, la col·locació i la força que oferien. Hem de recordar que, a les contrades del nord de la província de Castelló, la modalitat tradicionalment practicada és el frontó a mà. És per això que, a Benicarló encara s’ha d’aprendre a jugar a modalitats de carrer.

No obstant això, el tercer enfrontament va estar més igualat. Cosa que, al mateix temps, va fer més entretinguda la partida. En ella es van sentir forts aplaudiments, ja que la pilota passava d’una part a l’altra del carrer durant el mateix tanto en diferents ocasions i es van viure moments molt emocionants. Arrea-li bona va poder guanyar dos jocs a l’equip de Castelló que va acabar imposant-se gràcies a les bones restades que engaltaven. La partida va acabar com quan érem menuts: quan es van “ancanar” totes les pilotes. Així doncs, qui va guanyar va ser l’esport, la tradició i el carrer. Així ho pot testimoniar el públic de Benicarló que hi va assistir per donar escalfor i força als pilotaris de Benicarló.

La germanor viscuda entre tots els pilotaris de la província propiciarà nous enfrontaments. Potser el dia 15 de març a l’encontre Internacionalista de Cultures Ibèriques que se celebra a Benicàssim, potser també, a la partida de carrer a Benicarló per Sant Josep.