dijous, 6 de març de 2008

Partida de Pilota als carrers de Castelló

Una representació del Club de pilota valenciana de Benicarló, “Arrea-li bona”, va participar el passat diumenge, 2 de març, en un torneig triangular celebrat a la Ciutat de Castelló amb motiu de les Festes de la Magdalena. El torneig d’exhibició estava organitzat pel Casal Popular de Castelló “la Masovera”, des d’on s’organitzen unes festes alternatives.

Quan es van fer les quatre, d’una esplèndida tarda de diumenge, els pilotaris de Borriol, Castelló i els membres d’Arrea-li bona, es van trobar al carrer Papa Luna, al rovell del centre de Castelló. Les partides es jugaven a la modalitat de Galotxa, així que, entre tots vam instal·lar la xarxa al mig del carrer, vam pactar la treta i, després d’intercanviar uns quants cops d’escalfament, va començar el primer enfrontament. Tres membres d’Arrea-li bona es van enfrontar als tres representants de Borriol. Cal recordar que Borriol compta amb una forta i continuada tradició en el joc de pilota i que els representants que van acudir a la partida alternativa de Magdalena, per enfrontar-se als jugadors de Benicarló, són campions del torneig d’aficionats en modalitats de carrer. Així les coses, la partida, que no estava gens igualada, va constatar la professionalitat dels de Borriol i la garra dels membres d’Arrea-li bona. Els de Benicarló van defensar amb força un joc emocionantíssim, que van acabar guanayant, encara que la partida acabara emportant-se-la, l’equip de Borriol.

La segona partida es va disputar entre els pilotaris de Borriol i els de Castelló. Una altra vegada es va imposar “el rem” portentós de l’equip de Borriol, qui tornava el rest al fons del carreró convertint la pilota en “no retornable”, com els envasos de plàstic. Durant aquesta partida, els membre d’Arrea-li bona van aprofitar per observar els pilotaris de la capital i les rodalies; aprenent dels moviments, la col·locació i la força que oferien. Hem de recordar que, a les contrades del nord de la província de Castelló, la modalitat tradicionalment practicada és el frontó a mà. És per això que, a Benicarló encara s’ha d’aprendre a jugar a modalitats de carrer.

No obstant això, el tercer enfrontament va estar més igualat. Cosa que, al mateix temps, va fer més entretinguda la partida. En ella es van sentir forts aplaudiments, ja que la pilota passava d’una part a l’altra del carrer durant el mateix tanto en diferents ocasions i es van viure moments molt emocionants. Arrea-li bona va poder guanyar dos jocs a l’equip de Castelló que va acabar imposant-se gràcies a les bones restades que engaltaven. La partida va acabar com quan érem menuts: quan es van “ancanar” totes les pilotes. Així doncs, qui va guanyar va ser l’esport, la tradició i el carrer. Així ho pot testimoniar el públic de Benicarló que hi va assistir per donar escalfor i força als pilotaris de Benicarló.

La germanor viscuda entre tots els pilotaris de la província propiciarà nous enfrontaments. Potser el dia 15 de març a l’encontre Internacionalista de Cultures Ibèriques que se celebra a Benicàssim, potser també, a la partida de carrer a Benicarló per Sant Josep.