dimecres, 8 de desembre del 2010

JORNADA DE GERMANOR GASTRONÒMICO-PILOTÀRIA A TÍRIG

Si els que juguen a pilota són pilotaires; els que cacen bolets són boletaires; els que es foten berenarots a Tírig, són berenaires? És només una de les múltiples qüestions que se´ns acuden després que Tírig, vila germana, convidés diumenge passat Arrea-li Bona a gaudir d´una jornada gastronòmico-pilotària en el marc de les festes de Santa Bàrbara, és a dir, partideta de pilota + berenarot de cal Déu. Els de l´Alt Maestrat, conscients que els cadufers a més d´una bona treta solem tindre també bon “saque”, van pensar amb encert que gaudiríem més d´un entrepà de llomello i de la rebosteria local que d´una placa commerativa d´eixes. .

La primera partida va ser la revàlida de la final de festes de Benicarló entre José i Cristian (els d´ells) i Jon i Esteller (els nostres). I la cosa anà pel mateix camí. O siga, palmant els nostres. L´ansietat de Jon i Esteller, que intentàvem guanyar els punts per la via ràpida, un fred que gelava les idees i el savoir-faire dels de Tírig van anar ensorrant a poc a poc els nostres fins acabar amb un 40-26 en contra. El senyor Fumero, un vell pilotari gairebé mític de les Useres, podríem dir el José Garrido de paina amunt, ho va resumir en una frase: “Van voler guanyar al principi i les partides es guanyen al final”.

La segona partida enfrontà Peña i Tufarret contra Koke i José Luis (Sofondo). La cosa anà igualada fins al final, amb un Peña que s´està convertint en un mur que ho torna tot (The Wall) i amb un Tufarret recuperat per a la competició una vegada superada el daltabaix anèmico-festivo-emocional que l´ha tingut lluny dels frontons més del que tots destijàvem. Però Koke, que és un crack amb la dreta i que les torna totes, vinguen d´on vinguen; i Sofondo, un tipet la voluntat i les ganes de pilota del qual sols són comparables a les del nostre Xatet, posaren molt cara la partida que al final s´endugueren per un ajustat 40-38 amb un punt final en què Sofondo, amb una treta de bragueta forta i precisa, envià la pilota al sòcol de la muralla, i no donà opció a Tufarret.

Per últim, el Fumero i Víctor s´enfrontaren i guanyaren a Jorge i Ricardo gràcies a la treta de bragueta descomunal del Fumero, del qual ja n´hem parlat. Però vaja! El Garrido de les Useres, que té a casa allò que tots els pilotaris del Baix Maestrat somiem per al nostre poble, és a dir, un frontó com cal, la posava on volia, i així van anar les coses.

Per cloure el desplaçament d´Arrea-li Bona a Tírig, els jugadors i les xiques que últimament s´estan aficionant a la pilota (o als pilotaris, no ho sabem ben bé del cert) pogueren recuperar-se dels estralls d´un fred que pelava amb un berenaret al Bar Nou. Allí els de l´Alt i el Baix Maestrat, entre llonganissos, formatges de Catí i vi de la terra, estretiren els llaços que comencen a agermanar-nos tot fent amistat, fent pilota i fent país. I entre queixalada i queixalada encara va haver-hi temps d´organitzar una profia en les Useres entre Jon i Cristian contra el Fumero i Koke.

Però… Eixa partida, serà a cal Fumero? Santa Llúcia li cuidarà la vista fins a eixe dia? Engarjolaran Manyà abans que comence la Lliga de la Faixa? Haurà paït Mañes la seua eliminació als despatxos (bé, al repàs dels Agut en assemblea, que no és exactament el mateix) i la maneta al Madrid? Anirà Karçe a dinar a cals sogres? De què farà Xatet la pròxima paella, de carn o mixta? Tornarà a tronar per Santa Bàrbara?

Totes les respostes les tindreu durant les pròximes jornades de pilota. De moment, diumenge vinent es disputaran al Coromines les semifinals dels quadres A i B de la lliga individual local.